You are here

Assar
Architects

DBFM - HAREN PRISON

DBFM - HAREN PRISON

The project, which is a unique concept, is based on the increase and improvement of quality of life for all the occupants of the prison, the authorities, and local residents. Designed as a village, this prison expresses the desire to create a balance between maintaining order and security, and the normalisation of the living conditions of detainees while respecting human dignity. This normalisation ensures a controlled level of freedom for the detainee, using an electronic bracelet allowing or denying the wearer access to certain spaces in the prison according to their penalty. The emphasis is placed upon the accountability and autonomy of the detainee, subsequently facilitating their reintegration into society. In order to achieve this, the village is divided into several entities accommodating different categories of detainees. Contact with each other and with the prison staff is facilitated by the provision of generous spaces in terms of floor area and by providing natural light. This configuration also enables different types of living in which the detainees can either join a group or spend time on their own.

This new vision of detention opens up the way to the concept of a penitential village, at the service of society and is designed as an eco-district. This village is characterised by medium sized accommodation, different colours and materials arranged around a succession of urban squares linked by a central road connecting onto alleyways.

Share

Facebook icon
Twitter icon
e-mail icon

Competition for the construction of a new prison complex on the outskirts of Brussels.

1130 Haren
BE
RÉGIE DES BÂTIMENTS & SPF JUSTICE
Institutions
2012
120 000 m2
Temporary association SCAU - ASSAR ARCHITECTS - CERAU
Structural engineer: NEY & PARTNERS
Building services: INGENIUM
Landscape architect: GRONTMIJ
General contractors: BESIX Group - CFE - DIF

Clearfix