You are here

Assar
Architects

IZZ

IZZ

Het Elsense ziekenhuis, dat midden in een huizenblok ligt  en begrensd wordt  door heel wat eengezinswoningen en woonblokken, onderging desondanks een hele evolutie. Door opeenvolgende uitbreidingen, waarbij delen afgebroken werden om plaats te maken voor nieuwbouw, evolueerde de instelling van een oorspronkelijke visgraatconfiguratie naar haar huidige vorm, een organisch geheel van aaneengesloten blokken.

Ons bureau verleende zijn medewerking aan deze geleidelijke evolutie vanaf de jaren 80. De instelling moderniseerde, samen met  de medische praktijk,  en de esthetiek van de gebouwen evolueerde natuurlijk mee… De jongste vrucht van deze evolutie  ziet nu geleidelijk aan het daglicht en de 1ste steen hiervan werd gelegd in juni, in aanwezigheid van de heer  Rudi Vervoort, minister-president van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de heer Didier Gosuin, de Brusselse minister voor Gezondheid, de directie van de IRIS-Zuidziekenhuizen, het medisch personeel, het bureau ASSAR ARCHITECTS en de partners-studiebureaus SETESCO, SEMACO, SECA BENELUX en M&R ENGINEERING.

De gevel van het nieuwe gebouw krijgt een voorbouw van lamellen, die inkijk tegengaan en bescherming bieden tegen de zon maar ook de uniformiteit van de gevel waarborgen. Deze laatste zou anders vrij chaotisch ogen,  door het onregelmatige spel van vensters. Op iedere verdieping  komt immers een andere dienst: operatiekwartieren op de benedenverdieping en de 2de verdieping, intensieve zorgen op de 1ste verdieping, een centrale sterilisatiedienst op verdieping 3 enz. Voor iedere verdieping werd een gepaste oplossing uitgewerkt die tegemoetkomt aan de specifieke eisen van iedere dienst. De vensterramen en de binneninrichting vormen een praktisch antwoord op het programma terwijl de voorbouw van lamellen tegemoet komt aan de wensen van de omwonenden aangaande de esthetiek van het gebouw.

Het nieuwe ziekenhuisblok heeft een vloeroppervlakte van 10.900m², verspreid over 7 verdiepingen, inclusief een ondergrondse verdieping met parkingfunctie. De ruwbouwwerken zijn in uitvoering en halverwege 2017 zouden de werken volledig klaar moeten zijn, zodat het nieuwe blok met medische technieken operationeel kan zijn in 2018.

Clearfix