You are here

Assar
Architects

LUNEX, SPORT-UNIVERSITEIT

LUNEX, SPORT-UNIVERSITEIT

De LUNEX-universiteit is, naast haar uitzonderlijke ligging in het hart van Europa, hetgeen veel jongeren uit verschillende landen in staat stelt om een opleiding van zeer hoge kwaliteit te volgen, werkelijk een uniek universitair centrum.

Een nieuw algemeen masterplan voor de site werd ontwikkeld door het Rectoraat. In dit plan kadert het project om een oud zwembad (met behoud van het oorspronkelijke karakter) om te vormen tot conferentieruimten, een auditorium en ruimten voor culturele activiteiten die rechtstreeks verband houden met het universitaire programma.

Dit nieuwe centrum, ontworpen door ASSAR, is een plaats voor sociale ontmoetingen en culturele uitwisselingen tussen studenten en docenten van verschillende nationaliteiten en combineert respect voor het architecturale erfgoed met de behoefte aan modern technisch comfort van het hoogste niveau.

Door nieuwe gebouwen toe te voegen die qua vorm en materialisatie volledig afwijken van de bestaande elementen, creëren de architecten niet alleen interessante perspectieven en ruimtes, maar transformeren ze het project ook zo snel mogelijk (7 maanden) tot een werf zonder noemenswaardige ingrepen aan de structuur van het gebouw. De vrije opening van het zwembad blijft behouden en wordt esthetisch onderbroken door de looppaden die her en der worden geplaatst om de aangrenzende gebieden te bereiken.

Ook de technische faciliteiten van deze unieke universiteit zijn vernieuwd, zodat ze haar studenten kan ontvangen met de modernste apparatuur (assistentie bij projectie, akoestische controle, visuele beelden,....) die voldoet aan de laatste veiligheidsnormen.

Door het zwembad gedeeltelijk af te dekken, creëert ASSAR een interessant contrast tussen licht en schaduw, rust en gezelligheid, oud en nieuw.

Transformatie van een oud binnenzwembad tot een sportuniversiteit met 8 kamers en een auditorium in het voormalig zwembad
Avenue du Parc des Sports 50
Differdange
LU
ASSAR UNIVERSUM ARCHITECTS
Gemeente van Differdange / Lunex Universiteit
Onderwijs
Opgeleverd
Apr. 2016
Nov. 2016
2 600 m2
4 000 m2
Bijstand aan de bouwheer : Progroup nv
Interieurarchitectuur : S+B Inbau sàrl
Stabiliteit : Milestone Consulting Engineers
Technische uitrusting : Wagner Building Systems, FD-Electric
Algemeen aannemer : Steffen Holzbau nv

Clearfix