You are here

Assar
Architects

SEVEN

SEVEN

of de vernieuwing van de Noordwijk

De Noordwijk van Brussel was het embleem van een moderne verstedelijking van de jaren '70 door Charly De Pauw bedacht als een nieuw "Brussels Manhattan". Het uitgestrekte monofunctionele kantorencomplex, zonder enige mix, omvatte 750.000 m² aan gebouwen. Dit "modern" urbanisatiemodel toonde al snel zijn grenzen en het duurde niet 40 jaar voordat er een echte afname van de aantrekkelijkheid begon. Wat het stadscentrum betreft, dat levendiger is en beter wordt bediend door het openbaar vervoer, verliest de noordelijke wijk, die bestaat uit gebouwen met een hoge capaciteit in m², geleidelijk aan zijn bewoners, hij staat leeg en wordt zelfs na 18 uur 's avonds onveilig.

Gebouw nr. 7 aan de Albert II-laan, onzichtbaar vanuit het perspectief, omdat het geen persoonlijkheid heeft en zich bevindt in een halfvrijstaand gebouw met een uniforme vliesgevel, lijdt onder dit gebrek aan belangstelling en verliest geleidelijk aan alle bewoners.

Assar Architecten stelde zich voor dit 15.500 m² grote gebouw een duurzame renovatie voor (energie, isolatie, hout-aluminium vliesgevel, fotovoltaïsche, passieve bouwcriteria, etc.), evenals een functionele renovatie (veelzijdigheid van de gemeenschappelijke begane grond, verandering van de verdeling, opening tussen de verdiepingen, doorgaand karakter open naar de straten op het gelijkvloers, etc.). De architecten stelden zich een sculpturale "3D" gevel voor om een nieuwe identiteit te creëren.

Assar Architecten stelde zich een echte accentuering van de gevel voor door te werken aan het thema van de witte klif. Geassocieerd met de Noordwijk, geeft de metafoor van een gletsjerklif nieuw leven aan de constructie die zichtbaar werd vanaf de ingang van de boulevard.

De door de ontwikkelaar Triuva gedoopte "Polaris" durfde de renovatie niet te starten bij gebrek aan een kandidaat-bewoner.

Het was op dit punt dat de jonge ontwikkelingsmaatschappij Downtown interesse toonde in het verwerven van het gebouw met een nieuwe bezettingsdynamiek. Downtown was zich zeer bewust van de eisen die gesteld worden aan veranderende werkplekken en zag hier de mogelijkheid om een nieuwe co-working hub te creëren door het bedrijf Fosbury & sons te integreren op de 3 lagere niveaus, inclusief de begane grond.

De aanwezigheid van Fosbury, die wordt beschouwd als een open en aantrekkelijke plek om te socialiseren, heeft de bewoners van de andere verdiepingen aangetrokken. Downtown slaagt erin om functionele complementariteiten tussen de bewoners te vinden. Zo worden de gemeenschappelijke ruimtes van Fosbury (vergaderzalen, restaurant, werkplekken...) af en toe gehuurd door de bedrijven van het gebouw en zelfs door buren die nieuwe complementariteiten vinden zonder dat ze hoeven uit te breiden.

Assar Architects heeft deze visie van vermenging binnen hetzelfde gebouw volledig omarmd. Wij zijn ervan overtuigd dat de Downtown-aanpak een veelbelovende toekomst heeft en steeds opnieuw moet worden toegepast bij renovatieprojecten en nieuwe gebouwen. Het ontsluiten van de begane grond is een van de sleutels tot een levendige stadsplanning, meer sociale controle en gebruikersvriendelijke stedelijke ruimtes.

Boulevard Albert II 7
1000 Brussel
BE
ASSAR ARCHITECTS
Downtown
Kantoren
Opgeleverd
2015
2019
15 400 m2
Technische uitrusting : CES
Algemeen aannemer : MBG
Gevels : Hermans

Clearfix