National Bank of Belgium

when renovation creates three zones of activity and puts into practice the concept of the New Way of Working

 

Within the BNB (National Bank of Belgium), the decision to apply the principles of the ‘New Way of Working’ aims on the one hand to increase and improve the departments/services and on the other to rationalise the use of the available space. This principle is translated as laying out the workspaces in a flexible/open manner rather than as individual offices, and by grouping together the working methods according to the different activities of the bank.

 

programrenovation and fitting out of the offices of the NBB according
clientNational Bank of Belgium
addressavenue de Berlaimont 14 - 1000 Brussels - Belgium
building typework
statusunder construction
expertisesarchitecture
officesantwerp
size5.787 m²
teambuilding services : Botec
general contractor : Beddeleem
health & safety coordination : Sixco

The programme divides the four-level building into four zones/levels characterised by four different ambiances.  Each zone, accessible vertically (by lift), is divided into ‘home zones’, which correspond to one of the bank’s departments and are organised into three successive zones.

  • Sub-zone 1 or the social zone, connected to the vertical circulation, accommodates the changing rooms, a kitchenette and flexible work stations.
  • Sub-zone 2 (between sub-zones 1 and 3) is for the meeting rooms, conference rooms, partitioned areas and the team cornerssuited to the needs of each department.
  • Sub-zone 3, exclusively connected to sub-zone 2, is where the open plan offices with flexible work stations and concentration bubbles (or cockpits) are located.

Within this succession of sub-zones, sub-zone 2 serves as an acoustic buffer between the noisy social zone (sub-zone 1) and the open plan offices (sub-zone 3).