Albert station

how comprehensibility and architectural quality determine the design of various zones of a metro station that becomes a hub for a city's multi-modal transport services

 

 

 

 

The project to restructure Albert Station forms part of the major north-south metro liaison project of the capital, with substantial   renovation and modernization works on the ageing structures (dating from the 1980’s). 

The new configuration of Albert Station (mixed use: tram – metro) will result in an intensification and increased complexity within the passenger flows. The objective of the architectural project is to ensure that these flows are smooth through creating a feeling of security and through developing a personality of its own for the station.

Providing places for people to meet and come together will contribute to this, along with opening out the access, circulation and waiting areas. Routes between the platforms and the upper areas will be made clear through minimising noise nuisance, through transparency and colour, installing quality shops, providing a secure bike parking zone, and finally, making use of sustainable finishing materials.

The site is also being designed to accommodate sculptures and certain screen prints by artist Jephan de Villiers.

programrestructuring the station for mixed tram-metro use.
clientSTIB/MIVB
addressplace Albert - 1190 Brussels - Belgium
building typeentertain • move
statusunder construction
expertisesarchitecture
officesbrussels
size7,925 m²
teamtemporary association: Arcadis- Assar