penal institution Leuze-En-Hainaut

when the prison system chooses to focus on human beings and on reintegration rather than incarceration, the prison building design must reflect this  

 

Human beings and their environment are central to the development and implementation of this project.

The prison complex is designed on the basis of short, open traffic flows and distinct units. It has three cell wings leading off from a courtyard, and special attention has been paid to the insulation of the walls and access to natural light.

The prison also has a number of open spaces. One of them provides the prison staff with a high-quality recreation area and a second enables families and visitors to meet in a more pleasant environment. The concept is intended to enhance the quality of life of all inmates, provide a pleasant working environment for the staff and reduce the environmental impact.

The project includes numerous sustainable measures not only in terms of energy consumption, but also regarding materials, comfort, water use, waste prevention, etc. Energy consumption is kept to a minimum and the aim is for energy neutrality, while ensuring comfort for the detainees.

programconstruction of a new penal institution in Wallonia for 312 detainees
clientRégie des Bâtiments & spf justice
addressnationale 7 - Leuze-En-Hainaut, Belgium
building typeprotect
statuscompleted
expertisesarchitecture
officesbrussels
size33,000 m²
teamconsortium : FPR Leuze: Cofinimmo-Cordeel-Willemen
architects : Storimans Wijffels architecten & Assar Architects & DDS Partners
structural engineers : PIRNAY
building services : Arch & Teco
landscape architect : JNC International