Sainte-Anne hospital

competitive tender: design, construction, servicing and maintenance of the new Neurosciences building at the Hôpital Sainte-Anne [Hospital] in Paris

The proposed building organises the functions it provides according to an extremely detailed plan and a limited area of land.

This functionality is articulated around 3 elements:

  • the legibility of flows around a central core linking all the floor levels, from the ground floor to the top floor
  • The whole project is bathed in natural light due to 2 large patios around which the departments are arrayed
  • The link with the existing building is a structural axis which ensures fluidity of movement between departments

The desire for limpidity has guided the general design of the passageways.

The building is “connected” to the town and to the hospital.

The ground floor is open onto the forecourt and provides permeability with the rue d’Alésia.

The garden level is configured around the internal vehicle flows in the continuity of existing axes that have been conserved.

The first floor of the base resumes the scale of the rue Broussais, bordered by the element of the bridge and its elevated railway lines.

The building is anchored in its context and allows complete freedom in expression on its upper floors.

programcompetitive tender: design, construction, servicing and maintenance of the new Neurosciences building at the Hôpital Sainte-Anne [Hospital] in Paris
clientSaint-Anne hospital
address14e - Paris - France
building typeheal
statuscompetition
expertisesarchitecture
officesparis
size14,700 m²
teamdesign architects: Assar & VGA
leader contractor : Cardinal Edifice
co-contracting companies: Etpo, Franky
technical studies HEQ : Artelia